Hoofdstuk 85

Elektrische machines, apparaten, uitrustingsstukken, alsmede delen daarvan; toestellen voor het opnemen of het weergeven van geluid, toestellen voor het opnemen of het weergeven van beelden en geluid voor televisie; alsmede delen en toebehoren van deze toestellen

1 Dit hoofdstuk omvat niet:

a) elektrisch verwarmde dekens, kussens, voetzakken en dergelijke artikelen; elektrisch verwarmde kleding, schoeisel, oorwarmers en andere elektrisch verwarmde artikelen die op de persoon worden gedragen;
b) werken van glas bedoeld bij post 7011;
c) machines en apparaten bedoeld bij post 8486;
d) zuigtoestellen van de soort gebruikt in de geneeskunde, de chirurgie, de tandheelkunde of de veeartsenijkunde (post 9018);
e) elektrisch verwarmde meubelen bedoeld bij hoofdstuk 94.

2. Artikelen die zowel beantwoorden aan de omschrijving van de posten 8501 tot en met 8504 als aan die van post 8511, 8512, 8540, 8541 of 8542 worden ingedeeld onder een van de laatste vijf posten.
Kwikdampgelijkrichters met metalen vat worden evenwel steeds onder post 8504 ingedeeld.

3. Voor de toepassing van post 8507 worden onder 'elektrische accumulatoren' eveneens die accumulatoren verstaan die worden aangeboden met hulpcomponenten die bijdragen aan de functie van de accumulator om energie op te slaan en te leveren of de accumulator beschermen tegen schade, zoals elektrische verbindingsstukken, temperatuurregelaars (bijvoorbeeld thermistors) en smeltveiligheden. Zij kunnen eveneens een deel van de beschermende behuizing van de goederen waarin zij worden gebruikt bevatten.

4. Onder post 8509 worden uitsluitend ingedeeld, voor zover het elektromechanische apparaten betreft van de soort gewoonlijk gebezigd voor huishoudelijk gebruik:
a) vloerwrijvers (boenmachines), apparaten voor het malen, het mengen en dergelijke, van voedings- en genotmiddelen, vruchtenpersen en groentenpersen, ongeacht het gewicht;
b) andere toestellen wegende niet meer dan 20 kg, met uitzondering van ventilatoren en van afzuigkappen met ingebouwde ventilator, ook indien met filter (post 8414), van centrifuges voor wasgoed (post 8421), van machines voor het afwassen van vaatwerk (post 8422), van wasmachines voor wasgoed (post 8450), van strijkmachines (post 8420 of 8451, naargelang het kalanders - mangels - of andere machines betreft), van naaimachines (post 8452), van elektrische scharen (post 8508) en van elektrothermische toestellen (post 8516).

5. Voor de toepassing van post 8517 worden als „smartphones' aangemerkt telefoontoestellen voor cellulaire netwerken, uitgerust met een mobiel besturingssysteem dat is ontworpen om de functies te vervullen van een automatische gegevensverwerkende machine, zoals het downloaden en het laten werken van meerdere toepassingen tegelijkertijd, toepassingen van derden daaronder begrepen, en al dan niet andere kenmerken integrerend zoals digitale fototoestellen en navigatiesystemen.

6. Voor de toepassing van post 8523 wordt:
a) onder 'niet-vluchtige geheugens op basis van halfgeleiders' (bijvoorbeeld 'flashgeheugenkaarten' of 'flash elektronische geheugenkaarten' verstaan, geheugentoestellen met een contactvoet, bestaande uit een gedrukte schakeling waarop zijn gemonteerd in één enkele behuizing, een of meer flashgeheugens (bijvoorbeeld 'flash E²PROM') in de vorm van geïntegreerde schakelingen. Zij kunnen zijn voorzien van een controller in de vorm van een geïntegreerde schakeling en discrete passieve componenten zoals condensatoren en weerstanden;
b) als 'intelligente kaarten' aangemerkt, kaarten waarin een of meer elektronische geïntegreerde schakelingen (een microprocessor, een willekeurig toegankelijk geheugen (RAM) of een enkel uitleesbaar geheugen (ROM) in de vorm van chips zijn bevestigd. Deze kaarten kunnen zijn voorzien van contacten, van een magneetstrip of van een ingegoten antenne, maar bevatten geen andere actieve of passieve elementen.

7. Voor de toepassing van post 8524 worden als „modules voor platte beeldschermen' aangemerkt toestellen of apparaten voor het weergeven van informatie, minimaal uitgerust met een beeldscherm, die zijn ontworpen om vóór gebruik te worden ingebouwd in elders bedoelde artikelen. Tot de beeldschermen voor modules voor platte beeldschermenbehoren in het bijzonder - maar niet uitsluitend - schermen die plat, gebogen, flexibel, opvouwbaar of rekbaar van vorm zijn. Modules voor platte beeldschermen kunnen aanvullende elementen omvatten, daaronder begrepen elementen die nodig zijn voor het ontvangen van videosignalen en de toewijzing van deze signalen aan pixels op het scherm. Post 8524 omvat evenwel geen beeldschermmodules die zijn uitgerust met componenten voor het omzetten van videosignalen (bv. een scaler IC, een decoder IC of een applicatieprocessor) of die op andere wijze het karakter hebben verkregen van onder andere posten in te delen goederen.
Voor de indeling van de in deze aantekening omschreven modules voor platte beeldschermen heeft post 8524 voorrang boven alle andere posten van de nomenclatuur

8.Voor de toepassing van post 8534 worden als ‘‘gedrukte schakelingen'' aangemerkt, schakelingen verkregen door het vormen op een onderlaag van isolerend materiaal, door een bij het drukken gebruikte werkwijze (bij voorbeeld inpersen, elektrolytisch opbrengen, etsen) of volgens de zogenaamde dun- of dikfilmtechniek, van stroomvoerende elementen, contacten of andere gedrukte elementen (bij voorbeeld inductie-elementen, weerstanden, condensatoren), die al dan niet volgens een bepaald schema onderling zijn verbonden, met uitzondering evenwel van elementen die een elektrisch signaal kunnen voortbrengen, gelijkrichten, moduleren of versterken (bij voorbeeld halfgeleiderelementen).
De uitdrukking ''gedrukte schakelingen'' omvat geen schakelingen samengesteld met andere dan tijdens het drukproces verkregen elementen, noch omvat zij individuele, discrete weerstanden, condensatoren of inductie-elementen. Gedrukte schakelingen mogen evenwel voorzien zijn van niet-gedrukte aansluitingselementen.
Dunfilmschakelingen en dikfilmschakelingen die tijdens éénzelfde technologisch proces verkregen passieve en actieve elementen bevatten, worden onder post 8542 ingedeeld.

9.Voor de toepassing van post 8536 wordt verstaan onder 'verbindingsstukken voor optische vezels, optische vezelbundels of optische vezelkabels' , verbindingsstukken die enkel werktuiglijk de optische vezels met de uiteinden tegen elkaar verbinden in een digitaal lijnsysteem. Zij vervullen geen andere functie, zoals de versterking, regeneratie of modificatie van een signaal.

10. Post 8537 omvat geen draadloze infraroodtoestellen voor de bediening op afstand van televisieontvangtoestellen en andere elektrische apparaten (post 8543).

11. Voor de toepassing van post 8539 worden als „luminescentiedioden (led) lichtbronnen' aangemerkt:
a) „luminescentiediodemodules (led-modules)', zijnde elektrische lichtbronnen op basis van luminescentiedioden (led), in elektrische circuits geconfigureerd, bevattende elektrische, mechanische, thermische of optische elementen. Zij bevatten ook discrete actieve of passieve elementen, of artikelen bedoeld bij de posten 8536 of 8542 voor het verstrekken van elektrische voeding of vermo- gensbegrenzing. Luminescentiediodemodules (led-modules) hebben geen aansluiting die is ontworpen om de installatie of ver- vanging in een lichtarmatuur te vergemakkelijken en om het mechanische en elektrische contact te verzekeren.
b) „luminescentiediodelampen en -buizen (ledlampen en -buizen)', zijnde elektrische lichtbronnen bevattende een of meer ledmodules en andere elementen zoals elektrische, mechanische, thermische of optische elementen. Het verschil tussen luminescentiediode- modules en luminescentiediodelampen en -buizen is dat de lampen en buizen een aansluiting hebben ontworpen om de installatie of vervanging in een lichtarmatuur te vergemakkelijken en om het mechanische en elektrische contact te verzekeren.

12.Voor de toepassing van de posten 8541 en 8542 wordt verstaan onder:
a) i) „halfgeleiderelementen' zijn halfgeleiderelementen waarvan de werking afhankelijk is van variaties in de soortelijke weerstand onder invloed van een elektrisch veld of op halfgeleiders gebaseerde omvormers.
Tot de halfgeleiderelementen kan ook een assemblage van meerdere elementen behoren, al dan niet uitgerust met actieve en passieve hulpfuncties.
„Op halfgeleiders gebaseerde omvormers' zijn, voor de toepassing van deze omschrijving, op halfgeleiders gebaseerde sensoren, op halfgeleiders gebaseerde actuatoren, op halfgeleiders gebaseerde resonators en op halfgeleiders gebaseerde oscillatoren, zijnde soorten discrete op halfgeleiders gebaseerde toestellen die een intrinsieke functie vervullen en in staat zijn om elk soort fysiek of chemisch verschijnsel of actie in een elektrisch signaal om te zetten of om een elektrisch signaal in elk soort fysiek verschijnsel of actie om te zetten.
Alle elementen in op halfgeleiders gebaseerde omvormers zijn op onverbrekelijke wijze aangebracht en kunnen ook op on- verbrekelijke wijze aangehechte noodzakelijke materialen bevatten, die de constructie of werking ervan mogelijk maken.

Het volgende geldt:
1) onder „op halfgeleiders gebaseerd' wordt verstaan gebouwd of vervaardigd op een halfgeleidersubstraat of gemaakt van halfgeleidermateriaal, vervaardigd door middel van halfgeleidertechnologie, waarin het halfgeleidersubstraat of - materiaal een cruciale, onmogelijk te vervangen rol speelt voor de werking en prestatie van de omvormer, en de werking ervan is gebaseerd op de eigenschappen van de halfgeleider, daaronder begrepen fysieke, elektrische, chemische en optische eigenschappen.
2) „fysieke of chemische verschijnselen' hebben betrekking op verschijnselen zoals druk, akoestische golven, versnelling, trilling, beweging, oriëntatie, spanning, magnetische veldsterkte, elektrische veldsterkte, licht, radioactiviteit, vochtigheid, stroming, chemische concentratie, enz.
3) een „op halfgeleiders gebaseerde sensor' is een soort halfgeleiderelement, bestaande uit micro-elektronische of mech- anische structuren die in de massa of op het oppervlak van een halfgeleidermateriaal tot stand zijn gebracht en de functie hebben om fysieke of chemische hoeveelheden op te sporen en deze om te zetten in elektrische signalen, veroorzaakt door de daaruit resulterende variaties in de elektrische eigenschappen of de verplaatsing van een mechanische structuur.
4) een „op halfgeleiders gebaseerde actuator' is een soort halfgeleiderelement, bestaande uit micro-elektronische of mechanische structuren die in de massa of op het oppervlak van een halfgeleidermateriaal tot stand zijn gebracht en de functie hebben om elektrische signalen in fysieke beweging om te zetten.
5) een „op halfgeleiders gebaseerde resonator' is een soort halfgeleiderelement, bestaande uit micro-elektronische of mechanische structuren die in de massa of op het oppervlak van een halfgeleidermateriaal tot stand zijn gebracht en de functie hebben om een mechanische of elektrische trilling te genereren van een van tevoren vastgestelde frequentie die afhangt van de fysieke geometrie van deze structuren als reactie op een extern elektrisch signaal.
6) een „op halfgeleiders gebaseerde oscillator' is een soort halfgeleiderelement, bestaande uit micro-elektronische of mechanische structuren die in de massa of op het oppervlak van een halfgeleidermateriaal tot stand zijn gebracht en de functie hebben om een mechanische of elektrische trilling te genereren van een van tevoren vastgestelde frequentie die afhangt van de fysieke geometrie van deze structuren;

ii) „luminescentiedioden (led)' zijn halfgeleiderelementen op basis van halfgeleidermaterialen die elektrische energie omzetten in zichtbare, infrarode of ultraviolette stralen, ook indien elektrisch met elkaar verbonden en ook indien gecombineerd met beschermende dioden.
Luminescentiedioden (led) bedoeld bij post 8541 omvatten geen elementen voor het verstrekken van elektrische voeding of vermogensbegrenzing;

b) ''elektronische geïntegreerde schakelingen'':
1- monolithische geïntegreerde schakelingen, waarvan de elementen (dioden, transistors, weerstanden, condensatoren, inductie-elementen, enz.) in de massa (hoofdzakelijk) of op het oppervlak van een halfgeleidermateriaal (bijvoorbeeld gedoopt silicium, galliumarsenide, silicum-germanium, indiumfosfide) tot stand zijn gebracht en een onverbrekelijk geheel vormen;
2- hybride geïntegreerde schakelingen, waarin passieve elementen (weerstanden, condensatoren, inductie-elementen, enz.), verkregen volgens de dun- of dikfilmtechniek, en actieve elementen (dioden, transistors, monolithische geïntegreerde schakelingen, enz.), verkregen volgens de halfgeleidertechniek, praktisch onverbrekelijk zijn opgenomen, door interconnectie of onderlinge verbindingen op eenzelfde isolerende onderlaag (van glas, van keramisch materiaal, enz.). In deze schakelingen mogen tevens discrete elementen zijn opgenomen;
3- geïntegreerde multichipschakelingen bestaande uit twee of meer onderling verbonden monolithische geïntegreerde schakelingen die een praktisch onverbrekelijk geheel vormen, al dan niet op een of meer isolerende onderlagen, met of zonder bedradingsframes (lead frames), maar zonder andere actieve of passieve schakelingselementen.

Voor de indeling van de in deze aantekening omschreven goederen hebben de posten 8541 en 8542 voorrang boven alle andere posten van de nomenclatuur, met uitzondering van post 8523, waaronder die goederen, bij voorbeeld in verband met hun functie, eventueel zouden kunnen worden ingedeeld.
per 1-1-2017

4- uit verscheidene componenten bestaande geïntegreerde schakelingen die bestaan uit een combinatie van een of meer monolithische, hybride of geïntegreerde multichipschakelingen met ten minste een van de volgende componenten: op silicium gebaseerde sensoren, actuatoren, oscillatoren, resonators of combinaties daarvan, of componenten die de functie vervullen van de artikelen die kunnen worden ingedeeld onder post 8532, 8533 of 8541, of van smoorspoelen en zelfinductiespoelen die kunnen worden ingedeeld onder post 8504, vormgegeven in een praktisch onverbrekelijk geheel zoals een geïntegreerde schakeling, als teneinde een component te vormen van de soort die wordt gebruikt voor assemblage op een gedrukte schakeling (PCB) of andere drager, door de verbinding via pinnen, aansluitpunten, balletjes, velden, bulten of vullingen. 

Voor de toepassing van deze omschrijving geldt het volgende :

1) 'componenten' kunnen discreet zijn, onafhankelijk zijn vervaardigd en vervolgens zijn aangebracht op uit verscheidene componenten bestaande geïntegreerde schakelingen, of in andere componenten zijn geïntegreerd;
2) de uitdrukking 'op silicium gebaseerd' betekent dat de component is gebouwd op een onderlaag van silicium, of bestaat uit materialen op basis van silicium, of vervaardigd op een microchip van een geïntegreerde schakeling;
3)
a) 'op silicium gebaseerde sensoren' bestaan uit micro-elektronische of mechanische structuren die in de massa of op het oppervlak van een halfgeleidermateriaal tot stand zijn gebracht en de functie hebben om fysieke of chemische hoeveelheden op te sporen en deze om te zetten in elektrische signalen, veroorzaakt door de daaruit resulterende variaties in de elektrische eigenschappen of de verplaatsing van mechanische structuur. De uitdrukking „fysieke of chemische verschijnselen' heeft betrekking op verschijnselen zoals druk, akoestische golven, versnelling, trilling, beweging, oriëntatie, spanning, magnetische veldsterkte, elektrische veldsterkte, licht, radioactiviteit, vochtigheid, stroming, concentratie van chemicaliën, enz;
b) 'op silicium gebaseerde actuatoren' bestaan uit micro-elektronische en mechanische structuren die in de massa of op het oppervlak van halfgeleidermateriaal tot stand zijn gebracht en de functie hebben om elektrische signalen in fysieke beweging om te zetten;
c) 'op silicium gebaseerde resonators' zijn componenten die bestaan uit micro-elektronische of mechanische structuren die in de massa of op het oppervlak van halfgeleidermateriaal tot stand zijn gebracht en de functie hebben om een mechanische of elektrische trilling te genereren van een van tevoren vastgestelde frequentie die afhangt van de fysieke geometrie van deze structuren als reactie op een externe input;
d) 'op silicium gebaseerde oscillatoren' zijn actieve componenten die bestaan uit micro-elektronische of mechanische structuren die in de massa of op het oppervlak van halfgeleidermateriaal tot stand zijn gebracht en de functie hebben om een mechanische of elektrische trilling te genereren van een van tevoren vastgestelde frequentie die afhangt van de fysieke geometrie van deze structuren.

10. Voor de toepassing van post 8548 wordt onder ''gebruikte elektrische elementen, gebruikte elektrische batterijen en gebruikte elektrische accumulatoren'' verstaan, die welke als zodanig onbruikbaar zijn geworden door breuk, versnijden, slijtage of dergelijke, of die welke niet geschikt zijn om te worden herladen.



AANVULLENDE AANTEKENINGEN

1. Onderverdeling 8525 81 omvat slechts hogesnelheidstelevisiecamera's, digitale fototoestellen en videocamera-opname- toestellen, die een of meer van de volgende kenmerken bevatten:
- een schrijfsnelheid van meer dan 0,5 mm per microseconde;
- een tijdresolutie van 50 nanoseconden of minder;
- een beeldsnelheid van meer dan 225 000 beelden per seconde.

2. Voor de toepassing van onderverdeling 8525 82 worden aangemerkt als camera's die bestand zijn tegen straling, televisiecamera`s, digitale fototoestellen en videocamera-opnametoestellen ontworpen of afgeschermd om de werking in een omgeving met hoge straling mogelijk te maken. Deze camera ́s zijn ontworpen om bestand te zijn tegen een totale stralingsdosis van ten minste 50 × 103 Gy (silicium) (5 × 106 RAD (silicium)), zonder verslechtering van de werking.

3. Onderverdeling 8525 83 omvat nachtzichttelevisiecamera ́s, digitale fototoestellen en videocamera-opnametoestellen die gebruikmaken van een fotokathode om beschikbaar licht om te zetten in elektronen, die kunnen worden versterkt en omgezet om een zichtbaar beeld te verkrijgen. Deze onderverdeling omvat niet warmtebeeldcamera ́s (in het algemeen onderverdeling 8525 89)

4. Onderverdeling 8527 12 omvat slechts radiocassettespelers met ingebouwde versterker doch zonder ingebouwde luidspreker, die zonder een externe elektrische energiebron kunnen werken en waarvan de afmetingen niet meer dan 170 mm × 100 mm × 45 mm bedragen.

5. Voor de toepassing van de onderverdelingen 8549 11 tot en met 8549 19 wordt onder „gebruikte elektrische elementen, gebruikte elektrische batterijen en gebruikte elektrische accumulatoren' verstaan, die welke als zodanig onbruikbaar zijn geworden door breuk, versnijden, slijtage of dergelijke, of die welke niet geschikt zijn om te worden herladen.

 

AANVULLENDE AANTEKENINGEN (GN)

1. Toestellen voor het weergeven van geluid voorzien van een mechanisme voor aflezing door middel van laserstraal vallen niet onder de onderverdelingen 8519 20 10 en 8519 30 00.

2. Voor de toepassing van de onderverdelingen 8528 71 15 en 8528 71 91 heeft de term „modem' betrekking op toestellen of apparatuur die de inkomende en uitgaande signalen moduleren en demoduleren, zoals V.90-modems of kabelmodems, en andere toestellen die gebruikmaken van dergelijke technologieën om toegang te krijgen tot het internet, zoals WLAN, ISDN en ethernet. De omvang van de internettoegang kan door de dienstenaanbieder worden beperkt.

Toestellen van deze onderverdelingen moeten tweerichtingscommunicatie of een tweerichtingsinformatiestroom mogelijk maken met het oog op het aanbieden van een interactieve informatie- uitwisseling.

 

 

1. Deze afdeling omvat niet:

a. drijfriemen, drijfsnaren of transportbanden, van kunststof bedoeld bij hoofdstuk 39 of van gevulkaniseerde rubber (post 4010), alsmede andere artikelen van de soort gebruikt in machines, in toestellen of in elektrotechnisch materieel, of voor ander technisch gebruik, van niet-geharde gevulkaniseerde rubber (post 4016);

b. artikelen voor technisch gebruik, van leder of van kunstleder (post 42.05) of van bontwerk (post 43.03);

c. spoelen, buisjes, hulzen, klossen en dergelijke opwindmiddelen, ongeacht de stof waarvan zij zijn vervaardigd (bijvoorbeeld hoofdstuk 39, 40, 44 of 48, dan wel afdeling XV);

d. kaarten met geponste patronen voor jacquardmachines en voor dergelijke machines (bijvoorbeeld hoofdstuk 39 of 48, dan wel afdeling XV);

e. drijfriemen, drijfsnaren en transportbanden, van textielstoffen (post 59.10) en artikelen van textielstoffen voor technisch gebruik (post 59.11);

f. natuurlijke, synthetische of gereconstrueerde edelstenen of halfedelstenen, bedoeld bij de posten 71.02 tot en met 71.04, alsmede geheel uit deze stenen bestaande werken bedoeld bij post 71.16, evenwel met uitzondering van niet-gemonteerde, bewerkte saffieren en diamanten voor weergavekoppen (post 85.22);

g. delen voor algemeen gebruik in de zin van aantekening 2 of afdeling XV, van onedel metaal (afdeling XV) en dergelijke artikelen van kunststof (hoofdstuk 39);

h. boorpijpen (drill pipes) (post 73.04);

ij. metaaldoek en banden, zonder eind, van metaaldraad of van metaalstrippen (afdeling XV);

k. artikelen bedoeld bij hoofdstuk 82 of 83;

l. artikelen bedoeld bij afdeling XVII;

m. artikelen bedoeld bij hoofdstuk 90;

n. uurwerken en andere artikelen, bedoeld bij hoofdstuk 91;

o. verwisselbare gereedschappen bedoeld bij post 82.07 en borstels van de soort gebruikt als delen voor machines (post 96.03), alsmede dergelijke verwisselbare gereedschappen, die worden ingedeeld naar de stof waaruit het werkzaam deel bestaat (bijvoorbeeld hoofdtuk 40, 42, 43, 45 of 59, post 68.04 of 69.09);

p. artikelen bedoeld bij hoofdstuk 95;

q. inktlinten voor schrijfmachines en dergelijke inktlinten, ook indien op spoelen of in cassettes (indeling naargelang van de stof waaruit zij zijn vervaardigd of onder post 9612 indien geïnkt of op andere wijze geprepareerd voor het maken van afdrukken), alsmede eenpootstatieven, tweepootstatieven, driepootstatieven en dergelijke artikelen bedoeld bij post 9620.

2. Behoudens het bepaalde in aantekening 1 op deze afdeling en in de aantekeningen 1 op de hoofdstukken 84 en 85, worden delen van machines (andere dan delen van artikelen bedoeld bij post 8484, 8544, 8545, 8546 of 8547) ingedeeld met inachtneming van de volgende regels:

a) delen die als zodanig onder een van de posten van hoofdstuk 84 of van 85 (andere dan de posten 8409, 8431, 8448, 8466, 8473, 8487, 8503, 8522, 8529, 8538 en 8548) kunnen worden ingedeeld, blijven onder die posten ingedeeld, ongeacht de machine waarvoor zij bestemd zijn;

b) delen, andere dan die bedoeld onder a hiervoor, waarvan kan worden onderkend dat zij uitsluitend of hoofdzakelijk bestemd zijn voor een bepaalde machine of voor verschillende onder een zelfde post vallende machines (met inbegrip van die bedoeld bij post 8479 of 8543), worden ingedeeld onder de post waaronder die machine of die machines vallen of onder een der posten 8409, 8431, 8448, 8466, 8473, 8503, 8522, 8529 of 8538 naargelang het geval; delen die hoofdzakelijk worden gebruikt zowel voor de goederen bedoeld bij post 8517 als voor die bedoeld bij de posten 8525 tot en met 8528, worden echter ingedeeld onder post 8517;

c) andere delen worden ingedeeld onder post 8409, 8431, 8448, 8466, 8473, 8503, 8522, 8529 of 8538 naargelang het geval of, indien dit niet mogelijk is, onder post 8487 of 8548

 

3. Voor zover niet anders is bepaald worden combinaties van machines van verschillende soorten, die bestemd zijn om gezamenlijk te functioneren en die één geheel vormen, alsmede machines met twee of meer verschillende (afwisselende of aanvullende) functies, ingedeeld naar de hoofdfunctie die kenmerkend is voor het complex.

4. Indien een machine of een combinatie van machines uit individuele elementen bestaat (ook indien afzonderlijk opgesteld of onderling verbonden door elektrische of andere leidingen, overbrengingsmechanismen of andere voorzieningen), bestemd om gezamenlijk één welbepaalde functie te verrichten, zoals bedoeld bij een der posten van hoofdstuk 84 of 85, wordt het geheel ingedeeld onder de post die in verband met die functie van toepassing is.

5. Voor de toepassing van vorenstaande aantekeningen heeft het woord 'machines' zowel betrekking op machines als op de verschillende toestellen, apparaten, uitrustingen en werktuigen, bedoeld bij hoofdstuk 84 of 85.

6. A) In de nomenclatuur worden als 'elektrische en elektronische resten en afval' aangemerkt, elektrische en elektronische assemblages, gedrukte schakelingen en elektrische of elektronische artikelen die:
a) onbruikbaar zijn geworden voor hun oorspronkelijke doeleinden door breuk, versnijden of andere processen of economisch ongeschikt zijn voor reparatie, vernieuwing of renovatie om ze geschikt te maken voor hun oorspronkelijke doeleinden; en
b) zijn verpakt of verscheept op een wijze die niet is bedoeld om individuele artikelen te beschermen tegen beschadiging tijdens het vervoer of laad- en losverrichtingen.

B) Gemengde zendingen van 'elektrische en elektronische resten en afval' en andere resten en afval worden ingedeeld onder post 8549
C) Deze afdeling omvat niet stedelijk afval, als bedoeld bij aantekening 4 op hoofdstuk 38.

 

AANVULLENDE AANTEKENINGEN (GN)

1. Gereedschappen, benodigd voor het monteren of voor het onderhouden van machines, worden, indien zij gelijktijdig met de machines ter vrijmaking worden aangeboden, ingedeeld als die machines. Bovenstaande regeling is eveneens van toepassing op verwisselbare gereedschappen die gelijktijdig worden aangeboden met de machines, voor zover zij tot de normale uitrusting daarvan behoren en daarmede normaal worden verkocht.

2. Tot staving van zijn aangifte dient de aangever van de goederen desgevraagd aan de douaneambtenaren geïllustreerde documentatie (prospectussen, catalogi, foto's en dergelijke) over te leggen, waarin de machine wordt omschreven en waaruit het gebruik en de voornaamste eigenschappen kunnen worden afgeleid; voor machines die in gedemonteerde staat of niet-gemonteerde staat worden ingevoerd, kan bovendien een montageplan en een inhoudsopgave van de verschillende colli's worden geëist.

3. Op verzoek van de aangever van de goederen en onder de voorwaarden en bepalingen, vast te stellen door de bevoegde autoriteiten, kan het bepaalde in de algemene regel 2, onder a) eveneens worden toegepast op machines die in deelzendingen worden ingevoerd.