Brexit Nieuws

Het Verenigd Koninkrijk heeft van de EU drie maanden extra gekregen om een ordelijk vertrek uit de unie te regelen. De Britten kunnen ook eerder dan 31 januari vertrekken, als de goedkeuring van het scheidingsakkoord eerder rond is. Dat heeft EU-president Donald Tusk gemeld.

De brexit-deadline van 31 oktober komt snel dichterbij. Als er voor die datum geen akkoord is bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk verandert de handel op een groot aantal terreinen.

Uit de KVK Brexit Barometer over het derde kwartaal van 2019 blijkt dat het aantal Nederlandse ondernemers dat is voorbereid op de impact van Brexit lijkt te stabiliseren. 33% van de ondernemers is goed voorbereid (was 32% in tweede kwartaal), 51% is enigszins voorbereid (was 54%) en 16% geeft aan niet voorbereid te zijn op Brexit (was 14%). (De KVK Brexit Barometer bevraagt alleen ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK)).

De nieuwe Brexit-datum 31 oktober 2019 is komt steeds dichterbij. Een speciale eenheid in Den Haag bereidt samen met alle ministeries Nederland grondig voor op Brexit: de Coördinatie Eenheid voor Contingency & Preparedness.

Douane, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Portbase en de betrokken gemeenten werken samen aan de voorbereiding op een eventuele no-deal Brexit op 31 oktober 2019. Het doel van deze gecoördineerde actie is om oponthoud als gevolg van extra douaneformaliteiten op ferryterminals van Rotterdam en Vlaardingen tot een minimum te beperken.