overjassen, jekkers, capes en dergelijke artikelen [Cat. 83]

 
    Print     PDF

6101 2010 00

overjassen, jekkers, capes en dergelijke artikelen [Cat. 83]

Invoer

Eenheid
p/st (Aantal stuks NAR)
Recht derde landen
12%
Preferentiële en Aanvullende rechten
BTW
21%
Tariefcontingenten
Invoerregelingen
Maatregelen

Uitvoer

Uitvoerregelingen

Toelichting

1
Toelichting IDR

De bij deze post bedoelde kledingstukken van brei- of haakwerk, voor heren of voor jongens, worden gekenmerkt door het feit dat zij in het algemeen over alle andere kleding worden gedragen en daarbij bescherming bieden tegen slechte weersomstandigheden.

Van de artikelen bedoeld bij deze post kunnen worden genoemd:

overjassen, regenjassen, jekkers, capes (poncho’s daaronder begrepen), anoraks, blousons en dergelijke artikelen, zoals driekwartjassen, autocoats, demi-saisons, pelerines, duffels, trenchcoats, gabardines, canadiennes, parka’s en gewatteerde vesten.

Van deze post zijn uitgezonderd:

a. kleding bedoeld bij post 61.03;

b. kleding vervaardigd van brei- of haakwerk, bedoeld bij de posten 59.03, 59.06 en 59.07 (post 61.13).

3
EG Verordening

Onder de posten 61.01, 61.02, 62.01 en 62.02 worden als anoraks, blousons en dergelijke artikelen, uitsluitend ingedeeld de kledingstukken, voorzien van lange mouwen.

In afwijking van lid 1 omvatten deze posten eveneens gewatteerde vesten, ondanks het feit dat deze geen mouwen hebben. Verordening (EEG) 17 april 1989, nr. 989/89 (PbEG 1989, nr. L 106).

De integrale tekst van de verordening is opgenomen in onderdeel VI.

8
Toelichting EG

De tot deze onderverdeling behorende ‘overjassen en dergelijke artikelen’ worden onder meer gekenmerkt door het feit dat zij bij het dragen op het lichaam ten minste tot halverwege de dij reiken.

Over het algemeen kan ervan worden uitgegaan dat bij herenkleding (met uitzondering van jongenskleding) in de standaardmaten (confectiematen) de minimale lengte is bereikt als het kledingstuk, plat uitgelegd, gemeten op de rug vanaf het hoogste punt van de aanzet van de kraag in de nek (dit punt stemt overeen met de plaats van de zevende ruggenwervel) tot onderaan het kledingstuk (zie de tekening hierna), de in de hierna volgende tabel vermelde lengte in centimeters oplevert.

De lengteaanduidingen in deze tabel geven een gemiddelde waarde weer, die blijkt uit de verschillende standaardmaten (confectiematen)van de kledingstukken voor heren (met uitzondering van jongenskleding) voor maat S (small, kleine maten), maat M (medium, middelgrote maten) en maat L (large, grote maten).

Lengteaanduiding in centimeters voor de ruglengte vanaf de aanzet van de kraag tot onderaan het kledingstuk voor kledingstukken in standaardmaten voor heren (met uitzondering van jongenskleding)

S

(small)

kleine maten

M

(medium)

middelgrote maten

L

(large)

grote maten

86 cm

90 cm

92 cm

Kledingstukken die de voor ‘overjassen en dergelijke artikelen’ vereiste minimale lengte (tot halverwege de dij) niet bezitten, moeten, met uitzondering van de eveneens tot deze onderverdeling behorende ‘jekkers en dergelijke artikelen’ (zie de beschrijving hierna), worden ingedeeld onder onderverdeling 6101 2090, 6101 3090 of 6101 9080.

Jekkers zijn ruimvallende kledingstukken die het bovenlichaam bedekken. Zij zijn voorzien van lange mouwen. Jekkers zijn ontworpen om over andere kleding gedragen te worden om bescherming te bieden tegen de weersomstandigheden. Jekkers worden gewoonlijk vervaardigd uit niet-lichtgewicht textiel, ander dan dat van de posten 59.03, 59.06 of 59.07. De lengte van jekkers loopt uiteen van onder het kruis tot halverwege de dij. Zij kunnen zijn voorzien van een of twee rijen knopen.

Jekkers vertonen gewoonlijk de volgende kenmerken:

- een volledige opening aan de voorzijde die gesloten wordt door middel van knopen, maar soms door middel van een treksluiting of drukknopen;

- een voering (ook gewatteerd en/of doorgestikt), eventueel uitneembaar;

- een split midden op de rug of zijsplitten.

Bovendien kunnen jekkers zijn voorzien van:

- zakken;

- een kraag.

Jekkers bezitten niet de volgende kenmerken:

- capuchon;

- een koordje of een andere nauwsluitende voorziening aan de taille en/of aan de onderzijde van het kledingstuk. Een riem of ceintuur is evenwel toegestaan.

Met betrekking tot jekkers worden onder ‘en dergelijke artikelen’ begrepen kledingstukken die dezelfde eigenschappen vertonen als jekkers, maar die zijn voorzien van een capuchon.