ander [Cat. 67]

 
    Print     PDF

6117 8080 00

ander [Cat. 67]

Invoer

Eenheid
p/st (Aantal stuks NAR)
Recht derde landen
12%
Preferentiële en Aanvullende rechten
BTW
21% (9%)
BTW noot

9% voor goederen die voldoen aan de omschrijving zoals is opgenomen in Tabel I van de Wet op de Omzetbelasting. (aanvullende code: Q200 - verlaagd tarief omzetbelasting)

21%: (aanvullende code: Q300)

Tariefcontingenten
Maatregelen

Uitvoer

Uitvoerregelingen

Toelichting

1
Toelichting IDR

Deze post omvat geconfectioneerd kledingtoebehoren van brei- of haakwerk dat niet genoemd of begrepen is onder de voorgaande posten van dit hoofdstuk of elders in de nomenclatuur; deze post heeft eveneens betrekking op delen van kleding of van kledingtoebehoren, van brei- of haakwerk (andere dan delen van artikelen bedoeld bij post 62.12).

Deze post omvat onder meer:

1. sjaals, sjerpen, hoofddoeken en halsdoeken, mantilles, sluiers, voiles en dergelijke artikelen;

2. dassen, strikjes en sjaaldassen (chokers);

3. sousbras, schoudervulling en dergelijke opvulstukken gebruikt door kleermakers;

4. gordels en koppels van brei- of haakwerk, ook indien elastisch. Gespen, sluitingen en andere garnituren of benodigdheden, zelfs indien van edel metaal of met echte parels, natuurlijke en andere edelstenen of halfedelstenen, hebben geen invloed op de indeling;

5. moffen, ook met bont of namaakbont aan de buitenzijde, voor zover dit niet meer betekent dan eenvoudige garnering;

6. mouwbeschermers (overmouwen);

7. kniestukken (andere dan die bedoeld bij post 95.06 voor de sportbeoefening);

8. etiketten, insignes, blazoenen, cijfers, initialen, sterren, enz., behalve indien deze artikelen enkel geconfectioneerd zijn door snijden (post 58.07) of indien het geborduurde motieven bedoeld bij post 58.10 betreft;

9. afzonderlijk aangeboden uitneembare voeringen voor regenjassen, mantels, enz.;

10. zakken, mouwen, kragen, boorden, kappen, oplegsels, en allerlei andere garnering (strikken, ruches, rozetten, enz.), frontjes, jabots, manchetten en dergelijke artikelen;

11. zakdoeken en pochettes;

12. hoofdbanden, gebruikt als bescherming tegen de kou, om het haar op zijn plaats te houden, enz.

Van deze post zijn uitgezonderd:

a. kledingtoebehoren voor baby’s, van brei- of haakwerk (post 61.11);

b. bustehouders, gaines (step-ins), korsetten, bretels, jarretelles, kousenbanden en dergelijke artikelen, alsmede delen daarvan (post 62.12);

c. gordels en koppels, die gebruikt worden voor de uitoefening van een beroep (bijvoorbeeld houthakkers, elektriciens, vliegers of parachutisten) en rozetten, andere dan die voor kleding (post 63.07);

d. hoeden en andere hoofddeksels, van brei- of haakwerk, bedoeld bij post 65.05, en toebehoren voor hoofddeksels, van brei- of haakwerk, bedoeld bij post 65.07;

e. garnituren van veren (post 67.01);

f. kunstbloemen, kunstloofwerk en kunstvruchten in de zin van post 67.02;

g. gebreid lint waarop, op bepaalde afstanden, haken en ogen en drukknopen zijn bevestigd (posten 60.01, 60.02, 60.03, 83.08 of 96.06, al naar gelang het geval);

h. ritssluitingen (post 96.07).

3
EG-verordeningen

Een haarband, zoals hierna omschreven (zie ook afbeelding 1) moet onder onderverdeling 6117 8010 worden ingedeeld.

Afb. 1.

Het betreft een geconfectioneerd artikel in de vorm van een buisvormig elastisch breiwerk van synthetische of kunstmatige vezels, gecombineerd met rubberdraad, in de vorm van een lus.

De indeling is vastgesteld op basis van de algemene bepalingen 1 en 6 voor de toepassing van de gecombineerde nomenclatuur, Aantekening 7 g IDR en Aantekening 10 IDR op afdeling XI, alsmede de teksten van post 61.17 en de onderverdelingen 6117.80 en 6117 8010.

Gelet op de aard van het textiel dient het betreffende artikel, net als bijvoorbeeld, sjaals, sjerpen, hoofddoeken en halsdoeken, mantilles, sluiers, dassen en strikken, te worden aangemerkt als een geconfectioneerd kledingtoebehoren.

Indeling onder post 96.15 is uitgesloten, omdat de artikelen van laatstgenoemde post gewoonlijk zijn vervaardigd van kunststof, ivoor, been, hoorn, schildpad, metaal, enz. Zie eveneens de toelichting IDR op post 96.15, punt 3.

Aantekening 10 IDR op afdeling XI vermeldt uitdrukkelijk dat elastische producten samengesteld uit textielstoffen gecombineerd met rubberdraden onder afdeling XI worden ingedeeld. Verordening (EG) 26 april 2004, nr. 926/2004, punt 1 (PbEU 2004, nr. L 163).

De integrale tekst van de verordening is opgenomen in onderdeel VI.

Een houder van kunststof vellen die een mengsel van water en olie bevat, bedoeld om te worden ingebracht in de cups van badpakken of bustehouders, moet onder post 39.26 worden ingedeeld. Zie Verordening (EG) nr. 323/2008, punt 2, in aant. 3 op post 39.26.

4
Jurisprudentie

Gebreide slabben voor volwassenen moeten onder post 61.17 worden ingedeeld. Het betreft slabben in de vorm van grote rechthoeken van breiwerk van textiel (afmetingen ongeveer 70 × 45 cm), met ronde hoeken en in het algemeen met een zoom of versiering op de randen genaaid. Ze hebben gewoonlijk lintjes om rond de nek te worden geknoopt of kledingkleppen met drukknopen of klittenband.

De desbetreffende slabben worden als kledingaccessoires beschouwd en de indeling is vastgesteld op basis van de algemene bepalingen 1 en 6 voor de toepassing van de gecombineerde nomenclatuur (EG). Statement 453e vergadering Comité douanewetboek, afdeling Tarief- en statistieknomenclatuur.

Een haarband van breiwerk met een geïntegreerde flexibele metaaldraad moet onder post 61.17 worden ingedeeld. De haarband is gemaakt van textiel, met een geïntegreerde, flexibele metaaldraad, die het gemakkelijker maakt om de haarband aan de einden aan elkaar te binden.
De indeling heeft plaatsgevonden met toepassing van de algemene bepalingen 1, 3 b en 6 voor de toepassing van de gecombineerde nomenclatuur en de tekst van post 61.17. Het textiel (breiwerk) verleent het artikel zijn wezenlijke karakter (EG). Conclusie 190e vergadering Comité douanewetboek, afdeling Tarief- en statistieknomenclatuur.

5
Nadere verwijzing

Zie voor de indeling van haarbanden en hoofdbanden eveneens de toelichting EG, punten a en b, op post 96.15, opgenomen in aant. 2 op die post.

9
Toelichting EG

Zie de toelichting IDR, punt 12, op post 61.17.

Tot deze onderverdeling behoren bijvoorbeeld hoofdbanden en polsbanden, van brei- of haakwerk, zoals gebruikt door sportlieden om de transpiratie te absorberen, alsmede al of niet bijeen gehouden oorwarmers van brei- of haakwerk.