Brexit

  • Als het VK de EU zonder overeenkomst verlaat , kan het VK geen levende dieren en dierlijke producten naar de EU uitvoeren totdat de Britse aanvraag om op de relevante derde landen lijsten te worden vermeld als toegelaten derde land voor dergelijke dieren en producten, is aanvaard.

  • Levende landbouwhuisdieren, zoals schapen, koeien en paarden hoeven nu niet gekeurd te worden wanneer ze vervoerd worden tussen het Verenigd Koninkrijk en andere landen van de Europese Unie. Vanaf 29 maart wordt dat anders als ze - komend vanuit het Verenigd Koninkrijk - de grens passeren.

  • Op de website hulpbijbrexit.nl is een interview geplaatst met de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer. In dit bericht staat een deel van de vragen en antwoorden.

  • Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onlangs een brochure gepubliceerd, getiteld: No deal Brexit: Gevolgen en maatregelen. Deze brochure geeft een verkorte weergave van verwachte gevolgen en maatregelen op diverse gebieden bij een 'No Deal Brexit'.

  • De Europese Commissie heeft de voorlichting over een "no deal" geïntensiveerd om bedrijven in de EU te informeren over douane en indirecte belastingen zoals btw, aangezien het Verenigd Koninkrijk de EU op 30 maart .a.s. zonder overeenkomst zou kunnen verlaten (een "no deal"-scenario). Om te voorkomen dat het bedrijfsleven in de EU ernstig ontregeld raakt, is het van het grootste belang voorbereid te zijn als het VK een "niet-EU-land" wordt.