Algemeen douanetarief

  • De Europese Commissie heeft bij Uitvoeringsverordening 2023/1057 van 26 mei 2023 de indeling in de Gecombineerde Nomenclatuur vastgesteld van een zogenoemde “koelmat bestaande uit een zachte plaat van kunststofschuim (polyurethaan), geïmpregneerd met een gel bestaande uit water en carboxymethylcellulose. De koelmat is opgemaakt voor de verkoop in het klein en wordt aangeboden om voor honden of katten te worden gebruikt, maar kan ook door mensen worden gebruikt. De gel verleent het product zijn wezenlijke karakter; de plaat van kunststofschuim heeft alleen een draagfunctie, terwijl het waterdichte textiel slechts als buitenlaag dient. De koelmat moet daarom worden ingedeeld onder GN-code 3926 90 97 als andere artikelen van andere stoffen bedoeld bij de posten 3901 tot en met 3914.

  • De Europese Commissie heeft bij Uitvoeringsverordening 2023/808 van 5 april 2023 de indeling in de Gecombineerde Nomenclatuur vastgesteld van een herbruikbare/navulbare verdamper voor een elektronische sigaret. De verdamper heeft het wezenlijke karakter van het volledige artikel en moet hij dus worden beschouwd als een niet-complete elektronische sigaret. De verdamper moet daarom worden ingedeeld onder GN-code 8543 40 00 als een elektronische sigaret.

  • De Europese Commissie heeft bij Uitvoeringsverordening 2023/745 van 3 april 2023 de indeling in de Gecombineerde Nomenclatuur vastgesteld van een zogenoemde wijnset, bestaande uit een kelnersmes, een wijn-/druppelring, een puntvormige stop en een thermometer van glas, opgemaakt voor de verkoop in het klein in een houten doos met een inzet met precies passende uitsparingen van de artikelen. Het zogenoemde kelnersmes bepaalt het wezenlijk karakter waardoor de wijnset moet worden ingedeeld onder GN-code 8205 51 00 als gereedschap voor huishoudelijk gebruik.

  • In PbEUC 122 van 4 april 2023 heeft de Commissie een bericht voor marktdeelnemers gepubliceerd ter zake van de nieuwe reeks verzoeken om schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde industrie- en landbouwproducten.

  • Op haar website heeft de Wereld Douane Organisatie bekend gemaakt dat de 71e zitting van het Comité Geharmoniseerd Systeem met succes is afgesloten.