Algemeen douanetarief

  • In PbEU C van 15 november 2023 heeft de Europese Commissie een wijziging bekendgemaakt van de Toelichtingen op de gecombineerde nomenclatuur van de EU op de post 95.05. De wijziging betreft de verduidelijking dat gewone ballonnen, al dan niet voorzien van leds, die gedurende korte tijd werken, bijvoorbeeld 24 uur, en al dan niet met een opschrift voor een bepaalde gelegenheid, bijvoorbeeld “Prettige kerstdagen” of “Gefeliciteerd met je verjaardag zijn uitgesloten van deze post (indeling als “ander speelgoed” onder post 95.03).

  • De Europese Commissie heeft bij Uitvoeringsverordening 2023/2519 van 30 oktober 2023 de indeling in de Gecombineerde Nomenclatuur vastgesteld van een radiator die is ontworpen om te worden gemonteerd op een met olie gevulde vermogenstransformator om de isolerende olie van de transformator af te koelen wanneer deze door de radiator stroomt. Gelet op zijn objectieve kenmerken en eigenschappen, namelijk zijn constructie, afmetingen en de plaats van de inlaat en uitlaat, kan de radiator uitsluitend of hoofdzakelijk worden gebruikt voor een elektrische transformator van post 85.04, voor het koelen en het behoud van de bedrijfstemperatuur van de transformator. De radiator is van wezenlijk belang voor de goede werking van de transformator (omdat hij oververhitting voorkomt). De radiator moet daarom worden ingedeeld onder GN-code 8504 90 17 als andere delen van transformatoren, smoorspoelen en zelfinductiespoelen.

  • De Europese Commissie heeft bij Uitvoeringsverordening 2023/2490 van 30 oktober 2023 de indeling in de Gecombineerde Nomenclatuur vastgesteld van een warmte- en vochtuitwisselingsfilter, bestaande uit een kunststof behuizing die is uitgerust met twee verbindingsstukken van 22 mm en één luer-lock-aansluiting. Het product is een verwisselbaar onderdeel dat is ontworpen om het narcose-toestel of het toestel voor kunstmatige ademhaling waarmee het is verbonden, geschikt te maken voor een bijzondere werkzaamheid of er extra mogelijkheden aan te geven, of geschikt te maken voor een bijzondere dienst in verband met de hoofdfunctie van het toestel. Het artikel moet worden ingedeeld onder post 90.33.

  • De Europese Commissie heeft bij Uitvoeringsverordening 2023/2489 van 30 oktober 2023 de indeling in de Gecombineerde Nomenclatuur vastgesteld van snijbladen, vervaardigd van roestvrij staal, met een breedte van 40 mm, met zijdelingse inkepingen en een opening in het midden. De snijbladen zijn ontworpen als reservesnijbladen voor glasschrapers en kunnen in verschillende toepassingen worden gebruikt, zowel in het huishouden als door professionals. De glasschrapers overstijgen de eisen voor huishoudelijk gebruik niet. De reservesnijbladen moeten worden ingedeeld onder GN-code 8205 51 00 als delen van gereedschap voor huishoudelijk gebruik.

  • In PbEU C van 24 oktober 2023 heeft de Commissie een bericht voor marktdeelnemers gepubliceerd ter zake van de nieuwe reeks verzoeken om schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde industrie- en landbouwproducten.