Verbruiksbelastingen

  • Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft onlangs antwoord gegeven op schriftelijke vragen over de Kamerbrief van 11 maart 2024 inzake het rapport 'VAT gap in the EU, report 2023'. De Tweede Kamerleden Idsinga (NSC) en Van Eijk-Nagel (VVD) hebben hierover vragen gesteld. In de beantwoording van de vragen wordt onder meer aangegeven dat op basis van een inmiddels oude inschatting door de Europese Commissie een kwart van het btw-gat wordt toegerekend aan btw-fraude en driekwart aan andere oorzaken zoals belastingoptimalisatie, administratieve fouten of faillissementen. De btw-fraude kan verschillende vormen omvatten, bijvoorbeeld door minder dan de verschuldigde btw aan te geven, meer btw terug te vragen dan waarop een recht is ontstaan, zwarte omzet en carrouselfraude. Administratieve fouten hebben betrekking op toepassing en verwerking van de btw-regels in de administratie van de ondernemer. Naar de mening van de staatssecretaris zijn bijvoorbeeld nagenoeg alle btw-vrijstellingen technisch lastig. Een grote stap naar verbetering van de naleving en vermindering van fouten hangt naar zijn verwachting samen met het voorstel van de Europese Commissie betreffende het VIDA-pakket (VAT in the digital age) dat vereenvoudigingen doorvoert voor ondernemers zodat zij minder geconfronteerd worden met registratie en afdrachten inzake btw-verplichtingen over de EU-grenzen heen. De integrale beantwoording van de diverse vragen treft u onderstaand aan.

  • Op de website van de Kennisgroepen van de Belastingdienst is de vraag beantwoord of de levering van een gebitsbeschermer is vrijgesteld van btw. Naar het oordeel van de Belastingdienst is dat niet het geval. Een gebitsbeschermer om het gebit te beschermen in sportsituaties is namelijk niet bestemd voor zogeheten rechtstreeks therapeutisch gebruik. De toelichting op de website van de Kennisgroepen van de Belastingdienst treft u onderstaand aan.

  • Staatssecretaris Van Rij van Financiën (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft afgelopen week met een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op het onderzoeksrapport ‘VAT Gap in the EU, report 2023’ d.d. 24 oktober 2023 van de Europese Commissie. Dit rapport van de Europese Commissie biedt een overzicht van het btw-gat in zowel de Europese Unie als de individuele lidstaten. De brief van de staatssecretaris behandelt de bevindingen van het rapport met betrekking tot zowel de EU als Nederland, de werkwijze van de Belastingdienst in Nederland, en werpt een blik op toekomstige ontwikkelingen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het btw-nalevings-gat en het btw-beleids-gat.

  • Ondernemersvereniging Evofenedex wijst erop dat binnenkort de btw-regels voor afhaaltransacties binnen de EU wijzigen. De afhaalverklaring als bewijs voor toepassing van het btw-nultarief is per 1 april a.s. niet meer in alle gevallen toereikend, maar alleen nog te gebruiken als een vaste klant of zijn werknemer zelf de goederen ophaalt. Zie ook het beleidsbesluit Omzetbelasting Toelichting Tabel II d.d. 20 december 2023, nr. 2023-22510 (In- en Uitvoernieuws d.d. 9 januari 2024, itemnummer 2024-117). De tekst van het nieuwsbericht van Evofenedex treft u onderstaand aan.

  • Op de website van de Kennisgroepen van de Belastingdienst is een vraag beantwoord over de toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling bij ketentransacties. Naar het oordeel van de Belastingdienst is op een keten van opeenvolgende leveringen van A aan B en vervolgens van B aan C de vereenvoudigde ABC-regeling in de zin van artikel 141 van de btw-richtlijn van toepassing. Het feit dat de goederen direct worden verzonden naar het bedrijfsadres van D in plaats van het bedrijfsadres van C staat de toepassing ervan niet in de weg. De vereenvoudigde ABC-regeling is van toepassing, tenzij partij C aan partij B aangeeft dat Frankrijk deze vereenvoudiging niet toepast. De toelichting op de website van de Kennisgroepen van de Belastingdienst treft u onderstaand aan.