Verbruiksbelastingen

  • Op de website van de Kennisgroepen van de Belastingdienst is een vraag beantwoord over de toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling bij ketentransacties. Naar het oordeel van de Belastingdienst is op een keten van opeenvolgende leveringen van A aan B en vervolgens van B aan C de vereenvoudigde ABC-regeling in de zin van artikel 141 van de btw-richtlijn van toepassing. Het feit dat de goederen direct worden verzonden naar het bedrijfsadres van D in plaats van het bedrijfsadres van C staat de toepassing ervan niet in de weg. De vereenvoudigde ABC-regeling is van toepassing, tenzij partij C aan partij B aangeeft dat Frankrijk deze vereenvoudiging niet toepast. De toelichting op de website van de Kennisgroepen van de Belastingdienst treft u onderstaand aan.

  • De Belastingdienst heeft op de website van de Kennisgroepen van de Belastingdienst een standpunt gepubliceerd over het toepasselijke btw-tarief op het vervoer van goederen vanuit een derde land naar een ander derde land. Naar het oordeel van de Belastingdienst geldt het btw-nultarief als bedoeld in post b.1, onderdeel a, in samenhang met post a.1, van de Tabel II behorende bij de Wet op de omzetbelasting 1968 behorende Tabel II niet voor het vervoer van goederen tussen derde landen. Op deze vervoersdienst is zodoende het algemene btw-tarief van toepassing. De toelichting op de website van de Kennisgroepen van de Belastingdienst van 21 februari 2024 treft u onderstaand aan.

  • Minister Van Weyenberg van Financiën heeft de Tweede Kamer de geannoteerde agenda aangeboden van de vergaderingen van de Eurogroep en informele Ecofinraad van 23 en 24 februari a.s.. Bij deze agenda is, conform de afspraken omtrent EU-informatievoorziening, ook het kwartaaloverzicht opgenomen van lopende EU-wetgevingsonderhandelingen op het terrein van het ministerie van Financiën. De relevante btw-voorstellen, alsmede een korte omschrijving van het voorstel en de stand van zaken, treft u hieronder aan.

  • Staatssecretaris Van Rij van Financiën (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft het beleidsbesluit geactualiseerd dat een toelichting geeft op de reikwijdte en toepassing van Tabel II behorende bij de Wet op de omzetbelasting 1968. In deze Tabel II zijn de goederen en diensten genoemd waarvoor het btw-nultarief geldt. Door toepassing van het nultarief wordt met name het internationale goederen- en dienstenverkeer niet aan de btw-heffing onderworpen, met als regel dat de btw-plichtige ondernemer ter zake recht heeft op aftrek van voorbelasting. Als zodanig heeft het btw-nultarief een technisch karakter. Het geldt voor goederen die naar landen buiten de Europese Unie worden uitgevoerd en voor diensten die betrekking hebben op goederen die worden uitgevoerd. Verder is het btw-nultarief van toepassing op de levering van goederen vanuit Nederland naar een andere lidstaat van de Europese Unie (intracommunautaire levering), als zich in de andere lidstaat het belastbare feit van de intracommunautaire verwerving van die goederen voordoet.

  • Ook per 1 januari 2024 wijzigt een groot aantal tarieven voor de accijns en de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Een overzicht van de nieuwe tarieven zit bij dit bericht.